fredag 12 april 2013

Nobelkommittén - Vi som ville någon annanstans


Nobelkommittén – Vi som ville någon annanstans
(LP Heptown)

För fyra år sedan kontaktade Nobelkommittén mig och ville att jag skulle lägga upp deras nyinspelade demo Brustet hjärta krossat glas på secondclasskids.com. Jag hade då en period där jag inte var speciellt intresserad av ny musik. Vad jag minns är att jag tyckte att Nobelkommittén spelade en schyst punkrock, som jag nog borde undersöka närmare. Sedan gick åren.

När jag för några veckor sedan bestämde mig för att köpa några plattor så kom jag att tänka på Nobelkommittén – så Vi som ville någon annanstans införskaffades.
Det som Nobelkommittén verkligen ska ha en eloge för är att skivans låtar har ett konsekvent småstadsperspektiv. Alla låtar är mer eller mindre betraktelser om hur det är att växa upp på en utdöende bruksort – med allt vad det innebär i form av nedlagda fabriker, frustration över egocentriska politiker och vänskapsband som suddas ut. Just det sistnämnda teman beskrivs i låten Som bröder som är en fantasisk visa som har starka amerikanska drag med ett karaktäriskt munspel i fokus.

Musikaliskt sett skulle jag inte längre vilja placera Nobelkommittén under punketiketten, utan snarare i rockfacket. Det känns faktiskt inte som en slump att skivans gästmusiker (munspelare, saxofonist, trumpetare och pianist) är med på bandfotot, för onekligen spelar de en stor roll för slutprodukten. Men som vanligt gäller: punk är en attityd och inte en musikstil – så självklart är det en punkplatta det handlar om.
Jag hoppas verkligen att Nobelkommittén fortsätter på den inslagna banan – för detta är bra, riktigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar