lördag 13 april 2013

Gatans lag - Boråspolisen blues


Gatans lag - Boråspolisen blues
(7" PST Records)

Redan första gången jag hörde Gatans lag så blev jag golvad av deras pangpå-attityd och jävlaranamma. Då rörde det sig om en demo som sedan skulle resultera i den numer klassiska plattan Alla hängda rövares själar. Då stavades hitlåtarna Hata folk och Min stad min land och det genomgående teman för plattan var slagsmål och fylla. Sedan dröjde det två år innan Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan djävulen vet att jag är död kom. Några bandmedlemmarna hade bytts ut samt att plattans tema hade förändrats. Den tidigare nämnda fyllan hade snarare övergått till en bakfylla. Detta i kombination med ett politiskare Gatans Lag som både sjöng proggklassiker samt gjorde upp med naziskinsen kändes otroligt fräscht.

När jag då lägger på den orangea vinylbiten på min skivspelare så vet jag inte vad jag ska förvänta mig. Resultatet skulle jag nog se som en blandning av de två tidigare plattorna. Å ena sidan känns musiken mer som Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan djävulen vet att jag är död i och med att blåspartierna fortfarande har en rätt framträdande roll, samt att melodierna har en framträdande roll. Texterna kan jag dock tycka andas samma uppkäftighet och kompromisslöshet som på Alla hängda rövares själar. Detta är nog första gången som jag hör en punklåt beskriva en porrklubb i positiva ordalag; ”jag styr mina steg mot en intimdanssalong”. Det enda jag kan sakna är ett textblad – punkplattor ska innehålla textblad, oavsett om man hör vartenda ord eller inte.

Nu håller jag tummarna för att kommande plattan Från fest, till arrest ska bli lika bra. Tror dock inte att jag blir besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar