tisdag 16 april 2013

Charta 77 - Intervju

Första gången jag hörde Charta 77 var på Definitivt 50 spänn-samlingarna. Då hette låtarna Mitt kors och Kungarna af stan 1. Jag fattade direkt tycke för bandet. Det första album som jag köpte när det låg rykande färskt i skivdiskarna var Svart på vitt och året var 1998. Jag minns att albumet fick kritik för att det var ett nytt Charta 77 – som snarare spelade popmusik med allt annat än slagordstexter. Jag tyckte dock om det jag hörde. Sedan har jag och Charta 77 följt varandra. Genom radioteatern Sagan om världens mest hypade band, hårdare G8 till avslutande Spegelapan. När jag ser tillbaka på Charta 77:s karriär, som faktiskt nu har blivit 30 år, så finns det egentligen bara ett ord som beskriver deras ständiga tillstånd: förändring. För säga vad man vill, men det inget album är det andra likt. Efter nästan ett decennium så släpps då en ny singel, Stolt att vara svensk?
-
Jag lever inte i någon tro att en ny Charta skiva ska välta världen men det känns fortfarande som det finns något att säga och att låtarna håller. Vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Per Granberg, sångare tillika ägare av Charta 77:s skivbolag Birdnest Records.

Under de 30 år som gått så har Charta 77 med jämna mellanrum bytt ut medlemmar. De enda som hållit ihop är Per Granberg och gitarristen Johnny Smedberg.

- Vi hade ett stort beslut att ta efter en mindre skoj spelning sommaren 2012. Antingen skiljas som vänner eller bli ett band igen. Vi valde det sista. När vi sen började tala om turné, ja ingen riktigt lång, men ändå några spelningar, så kom idén om några nya låtar upp. Söderlund hade ett namn på ljudkille Mattias Borgh, som mest jobbat med metall tidigare och det kändes helt rätt.

Detta innebär att dagens Charta 77 därmed består av Per, Johnny, Mattias Söderlund och Teijo Granberg. Titelspåret Stolt att vara svensk? är, enligt min mening, en uppgörelse med Sverigedemokraternas definition av svenskhet. Att vara svensk betyder inte att vara inskränkt och invandringsfientlig, utan att ordet borde snarare fyllas med ett progressivt innehåll.
Skivan kommer ett ges ut som vinylsingel tillsammans med en LP-skiva där alla nuvarande och tidigare bandmedlemmar har fått välja ut sin favoritlåt med bandet. Med tanke på att Charta 77 förra LP-skiva hette Hobbydiktatorn och släpptes tidigt 90-tal så frågar om anledningen.

- Varför inte. Det känns som om cd skivan har något år kvar. Vinylen vägrar att dö.

Som det nämndes ovan så driver även Per Granberg även skivbolaget Birdnest Records. Under tidigt 90-tal hade skivbolaget akter som Dia Psalma och De Lyckliga kompisarna. Då producerades guldskivor och man hade t.o.m. ekonomi att bränna en halv miljon på B-westernfilmen The return of Jesus Part 2. Men det var då. Jag frågar Per hur har ser på utvecklingen det senaste decenniet.
- Det var tråkigt att behöva avskeda hela Birdnest p.g.a att man inte längre kunde få betalt. Samtidigt lede det till att vi startade Ögir och det har varit en väldigt skoj och intressant resa.
Det verkar dock som att Birdnest har fått ett nytt liv, genom just det fenomen som en gång i tiden låg bakom alla uppsägningar – Internet. Nu släpper alltså Birdnest Charta 77, The Past och Tullamore Brothers. Jag frågar om hur han ser på nätet och vad han tror att framtiden har att erbjuda.
- Det handlar mest om att man faktiskt kan få tillbaka lite resurser från nätet att göra något nytt med. Vi får se vad som kommer härnäst men lika stort det en gång var kommer det inte att bli.
Förutom att Charta 77 firar sin 30 års dag med konsert, ny singel samt samlingsalbum så händer något än mer intressant. De släpper en egen öl.
- Ja, vi kanske är det första bandet som faktiskt har bryggt vår egen bira. Jag är tillsammans med min fru sen tre år tillbaka delägare i Strömsholms Brygghus. Så det är kanske inte så väldigt konstigt att vi brygger en egen öl.
Det hela rör sig om en pale ale, dvs en ljusare variant av överjäst öl. Utan att ha druckit den så antar jag att den kommer att någorlunda likna Anchor steam.Om de faktiskt är första bandet som skapat en öl vet jag inte säkert, men det är dock troligt att så faktiskt kan vara fallet, även om både Kiss och Motörhead producerat andra alkoholhaltiga drycker.
Avslutningsvis så ber jag Per att berätta en Charta 77-anekdot som kanske inte är så känd i det svenska folkhemmet.
-Att grisfesten bara har programmerade trummor kanske dom flesta vet men att sången på kungarna af stan är inspelad genom ett 6 m långt stuprör är kanske mindre känt.

Gamla nyheter, säger secondclasskids.com och tackar för intervjun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar