söndag 14 april 2013

Asta Kask - intervju


I slutet av maj ger Asta Kask ut sin nya platta, Handen på hjärtat. Jag fick tag i Bonni som förklarade läget.

Det är nu sju år sedan Asta Kask gav ut En för alla, ingen för nån. I mina ögonen är det det starkaste albumet som bandet presterat. Trots att det tog 20 år från Aldrig en LP till En för alla ingen för nån, så var ilskan över samhällets utveckling intakt, men med en penna som var betydligt vassare än tidigare. Nu är det så att Handen på hjärtat kommer att släppas om en månad, och av de förhandstoner jag hört så låter det minst lika bra.
- Titeln ligger ju i linje med typiska Asta-titlar om jag så säger. Med orden "Handen på hjärtat" så brukar man ju mena ”kom igen, säg sanningen nu” . Sen kan man också mena med handen på hjärtat, vem är man egenligen under fasaden man av olika anledningar iklätt sig genom åren. Lite av ett tema på plattan tror jag, Maktutövande, revolution och uppbrott, säger Bonni.

Skivan kommer att släppas på ett eget bolag, Kloakens Alternativa Anti Produktion (KAAK). Genom åren har Asta Kasks karriär till stor del handlat om deras dispyter med Rosa Honung rörande rättigheterna av deras gamla album.

- Det är ju så att de aldrig har ägt rättigheterna till våra alster. Det är kring detta som konflikten har kretsat.

Asta Kask har dock senast släppt sin cd-samling Kravallsymfonier (2004) via Birdnest Records och En för alla ingen för nån (2006) på Burningheart records. Men denna gång väljer de som sagt att ge ut plattan själva.
- Skälet är helt enkelt att vi vill ha full kontroll även efter att nuet är förbi så att säga. Vi vill ha kontrakt med oss själva och slippa övertyga idioter om självklara ting. Vi vill göra våra grejer i egen regi och samarbeta kring de delar vi tycker är mindre kul, men ägandet vill vi själva ha.
För ett par veckor sedan tipsade Asta Kask om att man redan nu kunde förhandsboka det nya albumet via pledgemusic.com, en sida vars huvudsyfte är att sammanfoga band och deras fans. Jag frågar om det är skivans omkostnader som gjort att de valt att samarbeta med dem.
- Nja, det är väl inget anmärkningsvärt i kostnadsbiten så. Det kostar vad det kostar att spela in och allt kringarbete kring ett skivsläpp. Det som är grejen nu är ju att vi själva måste slanta upp för allt och vi har ju ingen buffert som ett eventuellt skivbolag skulle ha. När det gäller pledgemusic.com så är det väl kanske inte jordens drag, men det kan bero på att vår målgrupp, precis som vi själva, knappt vet ännu vad pledgemusic.com är för någonting. En kul grej, och möjlighet att vända sig direkt till sina "fans" för att söka stöd för projektet; i detta fall vår nya platta. Där kan man då förbeställa plattan, och köpa annat som som läggs ut till försäljning i lite exklusivare former. Olika paketeringar av plattor och merchandise t.ex. Man sätter upp ett mål för "pledgen" och så hoppas man att det målet nås. Vi har valt också att i det fall vårt mål uppnås så går en del av överskottet till nätverket "Ingen människa är illegal".

Jag önskar Asta Kask lycka till och hoppas att skivan kommer att låta lika bra som jag hoppas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar