fredag 3 maj 2013

V/A - Turist i tillvaron #6

V/A - Turist i tillvaron #6
[LP Turist i tillvaron]
Mikael Sörling på Turist i tillvaron har givit sig sig ut på ett uppdrag som både kan beskrivas som modigt, självmordsbenäget, eller alldeles alldeles underbart - han ska dokumentera den aktiva svenska punkscenen. Under sex volymer har han nu samlat band från de skildaste genrer - med punken som gemensam grund. Detta innebär att gladaste trallpunken blandas med argaste crusten. Detta är, som ni nog förstår, skivans styrka och svaghet.
 
Om man ska göra jämförelser med de punksamlingar som dykit upp genom åren, så kan man helt ignorera så väl Definitivt-samlingarna som de crust- och råpunksamlingar som med jämna mellanrum dyker upp. Turist i tillvaron-samlingarna är snarare arvtagare till de klassiska Really fast-samlingarna. Även där var bredden extremt stor.

Sjätte volymen bjuder på några riktigt intressanta alster. Jag kan inte låta bli att trollbindas av Alison Blaires medryckande poppunk och jag skrålar gärna med i Planets Trashs låt Praktiskt taget död. Men framför allt så är det Knivderby (världens bästa bandnamn?) som gör den starkaste prestationen med Cecilia från The Baboon Show som inhyrd gäst. Vet inte om futuristisk och vemodig synthpunk beskriver soundet bäst, oavsett så är det sjukt bra. Förutom de ovan nämnda gillar jag även Söderbergs Ebba Grön-cover samt Ligisternas punkrock.
 
Och precis som med Really fast-samlingarna faller inte allt på läppen, fast det är ju inte heller meningen. Tanken är istället att man ska hitta två-tre nya band som man annars aldrig hade hittat.

Skivan gavs ut med två omslag. Omslaget som visar upp en mun är nog bland det fulaste, häftigaste och kaxigaste jag sett på länge. Punk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar