torsdag 21 augusti 2014

Mattias Alkberg - Södra Sverige

Format: Lp
Skivbolag: Teg Publishing
Kontakt: Facebook


"Alkberg släpper punkalbum", stod det i ett pressmeddelade som damp i mailkorgen i början av sommaren. I mailet visades musikvideon till låten Nöff nöff. Rå och aggressiv punk sprutade ur högtalarna. Moderaterna kallades skadedjur. Carl Bildt benämndes missfoster. Helt enkelt en jävla fläskläpp i samhällets ansikte. Så långt - alla rätt.
Men så kom skivan, och med den ett nytt pressmeddelande: "... hårda, dumma och smarta texter". Och med ens blir jag mer skeptisk. Vad menar man med "dumma"? För mig är punk så mycket mer än bara en musikstil. Punken är ett förhållningssätt till dagens samhälle – alltså en nagel i samhällets öga. Genom åren har det givits ut tusentals punkplattor, alla har de skrivits på bandmedlemmarnas nivå. Vissa väldigt intelligenta, och andra mer banala och präglade av en för lång tonårsperiod. Men aldrig, aldrig har något band medvetet valt att skriva "dumma" texter. Detta skär i mitt punkhjärta att någon anser sig ha givit ut en punkplatta, genom att sänka sig en nivå.
Men jag bortser från det. Jag tänker att om någon vill bli en del av punkfamiljen - så välkommen!
Södra Sverige tickar in på dryga 20 minuter. Det är med andra ord en kort platta, och ärligt talat är den några minuter för lång. För det finns spår som jag inte alls kan motivera. Jag väljer att peka ut Häxor lever längre och Människor. Men också, så jäkla bra och kompromisslös musik. Jag kan verkligen förstå att Alkberg att ge ut en punkplatta, för om man sitter med dessa tankar, så är det mer eller mindre omöjligt att klä dem i popkostym.
Även en formulering förtjänar att placeras i finrummet; “Din snäva jacka och din keps på sned // jobbar med media, ser ut som en smed”. Charmigt, kaxigt och förbannat på en och samma gång.
Alkberg har alltså levererat en platta som i sina starkaste ögonblick sparkar stjärt med det mesta, men som samtidigt är på tok för ojämn. Jag anser därmed att projektet Södra Sverige inte är avslutat – utan borde generera en platta till! På´t igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar