onsdag 13 augusti 2014

Massproduktion - intervju

Massproduktion är ett skivbolag som startade i Sundsvall i slutet av 70-talet. Inledningsvis så gav man mest ut punksinglar, men med tiden växte portföljen, även om det generellt sett mest har givits ut band från sundsvallstrakten.
I alla fall så gavs i slutet av 90-talet ut två volymer med tidig svensk punk titulerad Vägra raggarna Benzin.
Eftersom jag nyligen fått veta att nummer tre och fyra var i görningen, så skickade jag iväg ett gäng frågor till skivbolagsdirektör Mats Hammerman.


Plattorna har ju blivit beviljade kulturstöd på 80 000:- från Statens kulturråd. Berätta om hur planerna ser ut kring utgivningen?
Planen är att plattan ska släppas i november men det visade sig att det var svårare än vi trott att få in allt material så det är osäkert om tidsplanen håller. Men tanken är att göra ett CD-dubbelalbum som blir Vägra Raggarna Benzin 3 & 4. Vi har fått OK från alla banden så vi har en lista som vi betar av nu. Ska bli en fullmatad booklet med info och bakgrund. Vi har lagt stort jobb på att i möjligaste mån leta upp originalbanden och mastra från dessa. Många av de punksamlingar som gjort tidigare har varit taskigt mastrade och ska man presentera dessa band som i många fall inte funnits digitalt tidigare måste det ju låta så bra som möjligt. Det som inte finns masterband på försöker vi hitta ospelade plattor med som vi brustvättar och mastrar. Stor del av budgeten kommer att gå till just mastringen. Många inspelningar var ju sådär mixade och ofta slarvigt mastrad så kan man presentera dessa låta som de skulle ha låtit är mycket vunnet.

Har du börjat gräva i skatterna? Kan du presentera några band som kommer att merverka?
Japp. Som sagt är listan klar. Men då vi inte fått allt på spår så väntar jag nog med en fullständig lista. Men några band kan vi ju nämna: Snagg, Dirty Rust, SIF Record’s, Von Gam, Caiza, Wattson, Rebell, 57 Kez, Svea Svin, Minx, Rädsla, Brigad 45B, Underjordiska Lyxorkestern, Terror, Perfekt Alibi, The End, Tant Brun, Oss, Pinheads, HS Art, Kåmejnis Kallsonger, WBT, Huvudtvätt, Diablesse Grupp 6, Bodens Fästning, Lars Langs, Nasty Boys och N.O.S.

Hur var responsen på de förra plattorna? Hur kommer det sig att de dröjde sexton år mellan utgåvorna?
Vi fick mycket fin respons på dem och hamnade t.o.m på kultursidorna vilket var en ny upplevelse. Kanske inte nu men då var definitivt det. Då insåg man att det hade gått några år…Sedan tror jag många har upptäckt plattorna på Spotify för där har de spelats mycket och antagligen mött en ny publik.

Jag och Granberg gjorde ett utkast till en 3:a men vi var nog så här i efterhand inte riktigt nöjda så det rann liksom ut i sanden. Sedan blev det ont om pengar och en massa annat hände så tiden fanns aldrig till att slutföra det hela. För några år sedan erbjöd sig Chips Kiesbye och Peter Kagerland att göra ett nytt förslag på låtar och det kändes klockrent. Så nu har de satt ihop denna och det blev kalas då de som inbitna samlare kände till band som man själv missade då det begav sig. Så det känns som en mycket god fortsättningen med några lite kändare namn och några okända och några lite mer oväntade.

Hur ser du på dagens punkscen – något av intresse?
Absolut. Finns massor av bra band. Vanna Inget är nog favoriterna. Lyckliga Idioter, Allvaret, Nitad, Terrible Feelings är ju lysande likaså. Töjer man på begreppet så är ju INVS, MF/MB också fantastiska.

När de förra kom var ju cd det naturliga mediet. Hur kommer dessa att släppas? Hur ser du på Cd/Lp/digitalt generellt?

De kommer att släppas på CD. Jag har en massa som tjatar på mig att jag borde släppa den på LP men jag tycker det känns som ett nedköp att lägga ned massor av pengar på att få det att låta så bra som det bara är möjligt och sedan sänka kvalitén genom att köra ned det på LP. LPn är trots allt begränsad som ljudbärare även om den har charm och ett viss ljudlyster just på grund av begränsningarna. Så det blir CD och digitalt på Spotify mfl.

Vad ser du som det huvudsakliga syftet med plattorna – vara en nostalgikick för de som var med när det begav sig, eller för att stimulera nya kids?
Både och. Dels känner man ju att musiken måste dokumenteras medans det går. Folk börjar ju faktiskt lämna in som var aktiva då. Sedan känns det ju roligt att presentera detta med bra ljud och sätta det in i ett sammanhang som gör det förståeligt för fler än 50-åriga nostalgiker.

Berätta vad som är aktuellt på Massproduktion i övrigt.
Mycket kul på gång. Släpper i september Red Meccas andra album Covered in Rain (med Jan Strandqvist från Brända Barn) och The Confusions nionde självbetitlade album. Båda helt fantastiska plattor. Sedan jobbas det på en fotobok/box om Punksvall. Känns mycket spännande infor framtiden. Sedan har vi hela vårt 80-tal att digitalisera och ge ut. Vi blev klar med 90-talet förra året…

1 kommentar:

  1. Sega Genesis Classics - Airjordan's 14Retro
    Sega Genesis Classics is a compilation of over 50 classic titles from 바퀴벌레 포커 the golden era of Sega. It includes over cheap retro jordans 50 titles, what is the best air jordan 18 retro yellow suede including 1xbet скачать Sonic 사설 토토 처벌 큐어 벳 the Hedgehog,

    SvaraRadera