söndag 22 september 2013

Knivderby - Olösta gåtor ur mänsklighetens historia


Format: Lp (med Cd)
Skivbolag: Novoton
Kontakt:
Facebook


Bandet med ett av Sveriges bästa bandnamn är tillbaka; Knivderby. Min tidigare relation till bandet är endast en snabb flört i form av deras bidrag på Turist i tillvaron #6. Då lovprisade jag bandet för deras samarbete med The Baboon Shows sångerska. Nu är då alltså deras nya album ute, och enligt pressmeddelandet så ska det vara deras mest lättsmälta och mest välproducerade album hittills.

Faktum är att det är jävligt svårlyssnat.

Jag försökte att lyssna på skivan när jag gjorde andra saker – men inget av låtmaterialet fastnade. Det var först när jag tog med skivan ut i bilen, för att lyssna på väg till jobbet, som de första intrycken började komma. Med ens började melodier sätta sig, refränger började träda fram och textrader etsade sig fast på hjärnan. Det är verkligen så att man måste ge denna skiva tid, och framför allt uppmärksamhet för att den ska framstå som något annat än ett onyanserat muller.

Faktum är att skivan växer, växer och växer.

Efter 30-talet genomlyssningar så tycker jag att detta kanske är en av de svåraste plattorna jag lyssnat på. Å ena sidan så sätter sig låtarna och jag kan inte låta bli att tycka att den neokoloniala referensen ”Ett sista krig för att få slut på alla krig” får en helt ny innebörd när den efterföljs av meningen ”En sista låt för att radera all musik”. Kanske en av de intelligentaste raderna jag läst i en punktext. Men å andra sidan så känner jag mig inte alls klar med skivan. Jag kan inte ärligt säga att detta är mitt slutomdöme. För att komma till ett avgörande omdöme så skulle jag noga få lyssna hela hösten.

Faktum är att skivan har så mycket mer att ge.

Jag önskar verkligen att Olösta gåtor ur mänsklighetens historia får den uppskattning den förtjänar, men jag tvivlar på att kidsen i dagens hyperstressande samhälle kommer att ge albumet tiden. Men jag hoppas. Jag hoppas av hela mitt hjärta, för detta vänder upp och ned på allt. A L L T.

Faktum är att det är skitbra!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar