söndag 18 augusti 2013

V/A - Sörlings Svinstia (svensk punk och hardcore 1992-2003)

Format: 2 x Lp
Skivbolag: Turist i tillvaron
Kontakt:
http://sirling.blogspot.se/


Tänk dig en annan tid, i ett annan värld - när Sveriges kulturminister stegar upp på Rockbjörnen-galan. Fattar micken. Harklar sig, för att sedan med en saklig stämma inleda med:

- "Det är en stor ära för mig idag att få utdela priset Årets kulturgärning".

TV-kameran zoomar in de främre raderna. Där sitter Asta Kask, som nyligen bevisat att punkrock inte försämras på 35 år. Kameran glider vidare till den tidigare Close-Up-skribenten Mikael Sörling, som givit ut en dubbel-LP med punkdemos från 1992 till 2003. Innan kameran återgår till Kulturministern så stannar den på Gatans Lag, som skamlöst visat att punkrock och alkohol inte går att kombinera, utan måste kombineras.
Kulturministern fortsätter:
"Varje dag får jag förslag på saker som vi i regeringen borde finansiera, och när jag slår upp tidningen så ser jag liknande tiggarbrev, fast tillängnade kommunerna. Är det inte operahus som ska byggas, så är det värdelösa popband som ska ut på turné. Man vill ha pengar, men man vill inte göra något själv. I detta fall så konstaterar jag det motsatta. Här har man inte suttit och väntat på att sparvarna ska flyga in i munnen. Det är så jävla skönt med folk som vågar ta ut svängarna och göra något eget. Istället för att bara sitta och vänta, så tar man tag i saken själv. Det är värt hur mycket som helst!”

Kulturministern gör en konstpaus för att få publikens applåder. Kulturministern säger:
- "Det finns så mycket känslor inblandade. Visst, mycket av materialet har jag inte hört och mycket skulle jag säkert aldrig fått höra heller, om det inte vore för detta släpp. Jag skulle däremot ljuga om jag sa att jag inte nynnat ett flertal av dessa låtar medan någon tråkig statssekreterare gått igenom någon, om möjligt, ännu tråkigare motion. Visst, det är skränigt och det är stundtals lite otight,. Men det sker hela tiden med näven i luften, med glimten i ögat och med ett fantastiskt engagemang!”
Kulturminister sänker nu sin röst, för att få publiken att lyssna extra noga:
- “Men vilka är det då som ska köpa detta släpp? Alla, alla ska köpa denna alster. Det finns faktiskt ingen anledning att inte öppna på börsen. Inte nog med att du får otroligt mycket bra musik för pengarna, utan du får också en historielektion. En historielektion som förutom att belysa punkens utveckling, även belyser det rådande samhällsklimatet i den tidpunkt som låtarna skrevs. Det ska tilläggas att detta aldrig kunnat ske utan de 200 personer som köpt skivan i förskott. Jag lyfter på hatten för er!"

Kulturministern börjar att klacka händer.
"Välkommen upp på scenen, Mikael Sörling!"
Upp på scenen tågar en till synes rörd Sörling. Han fattar micken och utbrister:
“Peeekiiing!”
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar